En stilla stund i vardagen: Smålandstorpet Lanthotell

21 juni 2024 Rebecka Danielsson

editorial

Välkommen till småländska lugnets hörn, där lantbrisen viskar sagor från förr och nutidens stilla gång tar plats. Smålandstorpet Lanthotell erbjuder inte bara en säng att sova i, utan också en oas bortom stadens brus, där tiden tycks stanna och den naturliga skönheten förtrollar besökaren. Det är inte bara en destination, det är en upplevelse formad av äktheten från Maria och Johan Haggårds djupa engagemang. På deras idylliska skogsgård, belägen vid grusvägens undangömda slut, hittar man en tillflykt där hållbarhet, komfort och personlig service sammanflätas och lockar gäster i jakt på en genuin landsbygdskänsla.

En förtrollande tillflykt i Småland

Smålandstorpet är definierat av dess avskildhet, det som i folkmun skulle beskrivas som ”mitt ute i ingenstans”. Ett lanthotell i genuin mening, där åtta exklusiva bäddar delas upp på fyra pittoreska hus runt en rymlig gårdsplan. Trots sin diskreta storlek erbär detta gemytliga hotell den där hemtrevliga atmosfären som man ofta söker men sällan finner.

Besökare är en blandad skara; affärsresenärer i sökandet efter lugn arbetsmiljö, ensamma vandrare på själens ruelse och par som byter ut stadens puls mot landets rytm. Och även om Smålandstorpet leder tankarna till lekfulla barndomsdagar, understryks dess vuxna karaktär genom dess ’adults only’-policy, välkomnande de från 15 år och uppåt.

image

Bekvämligheter som gör skillnaden

Tanken på ett isolerat lanthotell föder ofta en bild av avbrott och frånvaro av modernitet, men på Smålandstorpet är man vare sig uppkopplad eller urkopplad. Bland annat erbjuds höghastighets Wi-Fi, perfekt för såväl distansarbete som underhållning. För dem som anländer med elfordon tillgår en miljövänlig elbilsladdare, symboliskt placerad vid den charmiga gethagen.

Varje hus på Smålandstorpet vittnar om ägarnas hängivenhet till återbruk och hållbarhet. Inredningen reflekterar en varm blandning av nya och ärvda föremål, där inget rum är det andra likt. Sköna dubbelsängar tillhandahålls av lokalproducerande företaget Hilding, och man blir omsvept av mjuka linne från det ansedda Värnamo af Sweden sanna indikationer på komfortens betydelse i husens kärleksfulla design.

Sällsamma aktiviteter och spektakulär avkoppling

Livet på ett lanthotell förutspår inte passivitet. Naturen blir en värd i sig och erbjuder en bukett med skogspromenader, bad i bortgömda sjöar och chans att hyra såväl bastu som båt. Den som hellre packar med sig cykeln utforskar grusvägar, och för den sökande öppnas en värld av småskaliga caféer, lokala butiker och vandringsleder. Matens ära glöms inte heller. Gästen faller hän efter det omsorgsfulla bemötandet och de hemlagade måltiderna som kan avnjutas privata.

En förstklassig bastu

Förmodligen det mest sympatiska inslaget i Smålandstorpets utbud är dess bastukvällar, där den vedeldade bastutunnan vänligt inväntande står precis vid sjökanten. Även här präglas servicen av enkel lyx: bastun klär sig i hetta vid överenskommen tid, och allt man behöver göra är att linda in sig i de tillhandahållna linnedukarna och låta själen värmas. Vintertid gäller naturens egen skarpsinnighet, med isvakar för de våghalsiga och snötäckta landskap för de stillsammas betraktelse. Med andra ord befinner sig den besökande på precis det där stället där sagor föds och det stilla romantiska eventyret frodas.

Ett öga på naturen

De som rör sig på Smålandstorpet strävar det tveklöst även efter en förenad relation med naturen. Inte bara genom att vara ’gäster’ i dess vidsträckta domäner, utan även genom aktiv handling. Sängar och golvbar föda Svanen-märkna, och indisken handskas med ändamålsenliga tvättmedel och en kärlek till utomhustvätt. Det at förväntas, hemsidan skvallrar även om solceller och en fortsatt satsning på problemlösande miljövanor. I en era där resandet fullkomligt behöver omprövas, framstår Smålandstorpet som ett exempel på hur destillationen av skog och äkthet kan kombineras med en strävan mot en bättre morgondag. En resa dit blir inte bara vilsam för själen, utan även ansvarsfull mot vår gemensamma framtid.

För de som söker det stillsamma i Småland, där avkopplingen står i centrum och varje moment blir en möjlighet att återansluta till sig själv och naturen, kontakta Smålandstorpet för en oöverträffad lantligt lyxig vistelse.

Fler nyheter